PUTERILE IUBIRII

Cei mai mulți dintre noi sunt  confuzi toată viața în legătură cu:
ce este IUBIREA ?
      De fapt, începem adesea cunoașterea vieții noastre  interioară ca o căutare – conștientă sau inconștientă pentru o sursă de iubire.
S-ar putea să ne simțim neiubiti sau să credem că trebuie să îndeplinim fapte eroice pentru a merita iubire. 
Tot ce ne înconjoară insa, ne dă semenale despre ce ar trebui să fie iubirea
        Părinții noștri, filmele pe care le vedem, mediul nostru cultural și religios ne oferă idei despre iubire care ne influențeaza mult și după ce am uitat care este sursa lor.

 • Când citim cărți spirituale și întâlnim profesori, înțelegerea noastră despre iubire se poate complica și mai mult, deoarece în funcție de ceea ce citim sau cu cine studiem, obținem înțelesuri ușor diferite despre ceea ce înseamnă iubirea în viața spirituală.
 • Unii profesori ne spun că esența noastră este iubirea; alții spun că iubirea este o pasiune, o emoție care duce la dependență și agățarea de altul.
 • Dacă suntem pe o cale a divinatiei suntem învățați că este calea de iluminare  să ne îndrăgostim de Dumnezeu și să lăsăm această iubire să crească până când ne înglobează și să devenim una cu a fi Iubit
 • Dacă suntem pe o   bazată pe cunoaștere, am putea fi învățați să privim cu atenție sentimentele de fericire și iubire care apar în practică 

Dar unde se află adevărul în toate acestea ?

Când maestrii spirituali folosesc cuvântul dragoste, despre ce fel de iubire vorbesc?

 

Doar în viața spirituală, cuvântul DRAGOSTE este folosit în cel puțin trei moduri, iar experiența și înțelegerea noastră despre iubire va diferi în funcție de ce aspect al acesteia îl gândim. 

Ne putem referi la aceste trei aspecte ale iubirii ca fiind:

(1) Dragostea absolută sau Marea Dragoste, ce apare în tradițiile orientale, impersonală și care este chiar fundamentul universului

(2)   Experiența noastră individuală de dragoste, care este ciudată, personală și, de obicei, îndreptată către ceva sau cineva; și

 (3)   Iubirea  ca sadhana –  energie  sexuala care este transformată într-o formă superioară de energie pranică pentru a fi utilizată pentru funcții spirituale, inteligente și creative.

Când energia sexuală se deplasează din chakrele inferioare spre inimă, gât și chakra Coroanei sau chakra Sahasrara, energia sexuală se transformă în unitatea divină, inteligență, iluminare, dragoste și bunătate.

 1. Iubire absolută

Aceasta este Marea Dragoste, iubirea ca sursă a tuturor.  
La acest nivel, iubirea este un alt nume pentru Realitatea absolută, conștiința supremă –  Dumnezeu    

 1. Iubire individuală

Toți, de-a lungul vieții, facem în permanență ceea ce am făcut – proiectăm asupra altor oameni și lucruri sentimentele de iubire care provin de fapt din interiorul nostru.

Devenind văzută de gândurile și sentimentele noastre , începem să credem că dragostea vine și pleacă, că o putem simți doar pentru anumiți oameni sau că nu există suficientă dragoste . Nu putem să nu facem asta!

Simțurile, mintea și ego-ul nostru, ne oferă experiență de separare și distincție, adică ne fac să credem că dragostea este în afara noastră, că unii oameni   sunt îndrăgostiți, iar alții nu, și, în plus, că iubirea are diferite “arome”: iubire de mamă, dragoste romantică, iubire de filme, dragoste de natură, dragoste plină de compasiune, dragoste sexuală, iubire de sentimentul confortabil de a fi la o terasa sub copertine la sfârșitul unei zile lungi.

Pe scurt, dacă Marea Dragoste se unifică în mod natural, experiența noastră umană, individuală, a iubirii este supusă schimbărilor și pierderilor, stărilor de spirit și a fluctuatiei  atașamentelor și aversiunilor.

 • Nu contează cine sau ce iubim; la un moment dat, obiectul iubirii noastre va dispărea din viața noastră sau ne va dezamăgi sau va înceta să fim iubiți, pur și simplu pentru că schimbarea este natura existenței.
 • Deci iubirea individuală este întotdeauna atinsă de suferință, chiar și atunci când iubirea pe care o simțim este „spirituală”.

A spune că experiența noastră individuală de iubire poate fi nesatisfăcătoare sau schimbătoare sau incompletă, nu înseamnă că este mai puțin reală decât Marea Dragoste.

 1. Iubirea ca Sadhana

Al treilea tip de iubire – iubirea ca practică – este medicamentul pentru teribilele discrepanțe pe care le simțim uneori între simțul nostru despre ceea ce poate fi iubirea și actualitatea experienței noastre obișnuite despre aceasta.

Nu putem întotdeauna să-i plăcem pe ceilalți, dar putem încerca să acordăm atenție atunci când vorbesc cu noi și să îi ajutăm atunci când au probleme.

 • Este posibil să nu ne simțim bine cu noi înșine tot timpul, dar putem exersa să ne tratăm cu blândețe, să încetinesc și să respirăm atunci când vrem să ne grăbim sau să vorbim înapoi cu vocile noastre interioare de autocritică și judecată.actionand iubitor.

Practica de a iubi este un răspuns activ la una dintre cele mai mari întrebări ale vieții:

 • Cum pot, în ciuda a ceea ce pot simți într-un anumit moment, să ofer tot ce e mai bun pentru mine și pentru alte persoane?
 • Cum aș acționa dacă as simti dragostea?

  Trebuie în cele din urmă  descoperită  practica care ajută se topeasca o  inima înghețată, astfel încât dragostea pe care întotdeauna este ascunsă în spatele baricadelor noastre emoționale să  își poată arăta fața. 

Cum să te conectezi la Sursa Iubirii?

Sunt două practici

 1. Conștientizarea, forța de viață

PREZENȚA care înseamnă să privești  prin ochi.    

Oricare ar fi diferențele dintre personalitățile noastre, stările noastre mentale și emoționale, sunt la fel la nivel de conștientizare pură.

Este ceea ce face repede posibilă  dispariția  senzației de înstrăinare și iritare.

Practica de recunoaștere este o strategie de a te simti confortabil in relatia cu celalalt si mai mult decât orice practică   făcuta vreodată, ajută la indepartarea înstrăinarii, iritabilitatii și geloziei care îti blochează mintea și formează bariere pentru Marea Dragoste.

Acestea iti blochează mintea și formează bariere pentru Marea Dragoste.

 1. A doua practică  merge direct la  sentimentul  de lipsă, la sentimentul secret de a nu avea suficientă dragoste pentru a da.

O Mare  minciună este când apare în noi odată cu sentimentul unei  despărțiri – amăgirea de a nu fi iubit sau ca ai fi tăiat de la iubire, de a nu exista suficientă iubire pentru a ocoli despațirea.

În această situație, nesimțindu-te iubit, transmiți sentimentul tău de lipsă (de iubire)   față de ceilalți, astfel încât chiar și atunci când încerci să oferi dragoste, ceea ce transpare în schimb este ori anxietate ori o agățare de celalalt.

Cu toate acestea,  dragostea este întotdeauna acolo, mereu disponibilă, mereu gata să se revarse pentru noi –  în fiecare moment,  curge spre tine. 

Exerciții

 1.  

Închide ochii pentru o clipă și imaginează-ți că stai în centrul unui flux vast și puternic de iubire.
Imaginează-ți cum dragostea curge spre tine ca apa sau trece prin tine ca un vânt blând.
Si indiferent dacă simți sau nu această iubire, imaginează-ți cum curge spre tine și către tine.

 1.  

Un alt mod de a primi dragoste este să-ți imaginezi că în afara ferestrei camerei tale se află o ființă plină de compasiune și iubire, cineva înțelept și incredibil de iertător.
Această persoană te urmărește prin fereastră; privirea ei te protejează și te înconjoară cu toata tandretea , si ea  vine  din această ființă.
Dacă îți tot apar alte gânduri  care te blochează – gânduri de genul
 „Nu merit acest lucru”   sau
Acesta este doar un exercițiu; nu este real”
…observă-le și lasă-le să plece. Imagineaza-ți doar sau prefă-te că este așa.
Inspiră acest  gând .
Singura ta sarcină este să primești.
Când deschizi ochii, privește în jurul tău cu gândul că dragostea pe care ai contemplat-o încă curge spre tine din orice vezi și din aerul în sine.

În adevăr,   Marea Dragoste, IUBIREA care este miezul tuturor, este prezentă în orice, aruncând o privire în fiecare moment în care simțim o scânteie de tandrețe, apreciere sau afecțiune.

Orice strălucire de iubire este o scânteie din acel foc și ne conduce înapoi la el.

Distribuie această pagină

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top