Mituri despre hipnozã

1. Doar dacă esti „prost” răspunzi la sugestii și poți fi hipnotizat

Hipnoza este o procedura ce se adreseaza celor care au imaginatie.

Se stie ca imaginatia este este un proces superior al gandirii prin care putem elabora idei noi, putem face proiecte de viitor, putem explora necunoscutul, posibilul, viitorul. Acest lucru il obtinem combinand si recombinand experiente avute anterior si adaugandu-le cate ceva nou si original. Cum ar fi posibil sa intelegi si creezi ceva fara imaginatie?

“Singurul lucru cu adevarat valoros pe care l-am avut partener în descoperirile mele este imaginaţia… Mintea imaginativă este un dar sacru, iar mintea raţională este servitorul ei de încredere. Am creat o societate care onorează servitorul şi am uitat darul.” (Albert Einstein)

Asadar, poate fi hipnotizat oricine da dovada de un intelect in stare de a gandi si imagina…doar „prostii” NU pot fi hipnotizati

2. Cel care te hipnotizează te poate manipula

Transa hipnotica prin definitie inseamna o concentrare mai atenta aupra unui aspect care te intereseaza.

Asa se intampla cand iti place un film, sau cand esti absorbit de o carte pasionanta, sau cand asculti cu interes o muzica buna. La fel esti concentrat pe mersul inainte cand conduci o masina si nu observi in amanunt ce se intampla in partile laterale ale drumului.
Acelasi lucru se intampla cand accepti sa fii hipnotizat si consimti sa fii atent la cate un aspect care te intereseaza.
Deci, depinde de tine daca poti sau nu sa fii hipnotizat.

Iti sta in putere sa accepti sau nu sugestiile date de hipnoterapeut. Daca ceea ce auzi iti stimuleaza imaginatia si emotiile, doar tu esti acela care se autohipnotizeaza, iar daca nu, orice aspect cu care nu esti de acord sau contravine credintelor personale, va face sa poti iesi oricand din starea de transa.
Asadar, nimeni nu te poate manipula sau nu te poate face sa accepti sa primesti sugestii cu care sa nu fii de acord. Manipulatorul este cel care urmărește doar propriile interese, deseori în detrimentul altora, folosind metode considerate imorale și înșelătoare, ceea ce nu intra in discutie in practica terapeutica.

3. Poţi rămâne blocat în transă

In transa hipnotica se produce o stare ce relaxare profunda in care si corpul si mintea se simt atat de bine incat nici nu-ti vine sa revii la „starea normala de veghe”.

Corpul elibereaza endorfine, hormoni numiti „hormoni ai placerii” astfel ca uneori este greu sa te decizi sa renunti la atata bine!

La sfarsitul transei, hipnoterapeutul te invita sa revii si este posibil sa nu doresti foarte repede dar, nimeni nu a ramas vreodata in acea stare de relaxare.

Cel mult este posibil sa se sfarseasca intr-o stare de somn din care te poti trezi.

Asadar, transa hipnotica nu este acelasi lucru cu somnul, pentru ca desi este o stare de maxima relaxare, mintea este cea care devine foarte activa si imagineaza intr-un mod creativ. 

4. Hipnoza este împotriva religiei

Hipnoza, este o stare psihologică normală.

Tuturor ni se intampla „sa visam cu ochii deschisi”, adica sa fim atenti la ceea ce dam importanta in gandurile noastre pentru scurt timp.
Este deci o stare naturala care functioneaza la toata lumea.

In trecut biserica nu accepta ca omul sa fie liber sa-si imagineze sau sa gandeasca altceva inafara starii de ascultare, dar cu timpul religiile mari au acceptat caci este recunoscut beneficiul medical adus de aceasta.

5. Poți hipnotiza pe cineva dacă miști un ceas prin fața ochilor

Acest lucru este  un simbol care apare prin filme.

Este adevarat ca este necesara concentrarea atentiei si acest lucru se intampla in trecut apeland la ajutorul unui obiect  dar , hipnoza moderna este conversationala, asa cum este hipnoza ericksoniana.

6. Hipnoza înseamnă manipulare pentru a afla secrete

În primul rând, hipnoza este o terapie care este folosită pentru a dezvălui multe lucruri pe care nu le cunoști propria personalitate. 

Orice persoană dezvăluie detaliile doar atunci când este pregătit să învețe ceva nou despre propria sa viață.

Acetea ar putea fi zonele cu probleme care acționează ca blocaje pentru succesul său.

Persoana în transă hipnotica nu este nici adormită, nici inconștientă și poate ieși oricând din transă. 

El / ea poate alege să împărtășească detalii atunci când motivul este fie să vindece obiceiurile, fie să găsească noi resurse, noi calități. 

O persoană poate explora zone cu probleme pentru a vorbi despre care nu ar fi fost posibil în circumstanțe normale, dar doar în întregime cu acordul ei.

7. Hipnoza este destinată doar tratamentului problemelor medicale

Hipnoza este benefică în multe zone. 

Este utilă pentru a trata depresia, anxietatea, problemele legate de relații, gestionarea durerii și multe altele.

De asemenea, este utilă să te ajute să îți atingi obiectivele legate de carieră, stimulându-ți nivelul de încredere, insuflându-ți curaj, ajutându-te să îți găsești libertatea creativă, să-ți clarifici abilitățile și multe altele.

Distribuie această pagină

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top