O nouă abordare, dovada că nu suntem defecți!

Te-ai gândit vreodată de unde până unde  ajungi să îngroși rândul celor care se plâng de afecțiuni ca depresia, anxietatea sau dependența?

Oricum nu se poate sa fie doar predispoziție genetică sau un dezechilibru biochimic pentru ca n-ar mai scăpa nimeni din chestia asta! 

Ei bine, întrebarea are și răspuns!

Cercetatorii care l-au studiat pe Abraham Maslow aduc explicații în sensul teoriei acestuia, care

vorbește despre piramida ierarhiei nevoilor umane.  

Principiul este că o nevoie care nu este satisfăcută domină comportamentul persoanei, și stârnește  activități pentru satisfacerea ei.

Maslow a numit cele patru niveluri inferioare ale piramidei „nevoi de deficiență”, deoarece o persoană nu simte nimic, dar devine neliniștită dacă nu își acoperă nevoile.

Astfel, nevoile fiziologice, cum ar fi consumul , băutul și somnul sunt nevoi de deficiență, la fel ca nevoile de siguranță, nevoile sociale, cum ar fi prietenia și intimitatea sexuală , la fel și nevoile ego-ului, precum stima de sine și recunoașterea.

Odată ce omul și-a îndeplinit nevoile de deficiență,  anxietatea sa se orienteaza spre  autoactualizare și el începe – chiar dacă doar la nivel subconștient sau semiconștient – să contempleze asupra  sensului  vieții sale.

O persoană actualizată de sine are o cauză, o ideologie , luptă pentru un obiectiv stabilit pentru el însuși.

Dar cum să facem ca aceste nevoi să fie îndeplinite?

Suntem cu toții deținătorii unor resurse  înnăscute pentru a răspunde acestor nevoi  în măsura în care învățăm  să le abordăm. 

Rezolvarea problemelor începe cu identificarea acelei nevoi care  nu este îndeplinită și necesită conștientizarea de sine. 

De exemplu, dacă cineva este deprimat după ce și-a pierdut locul de muncă, poate se datorează faptului că și-a pierdut   statutulautonomia și , eventual, conexiunea cu ceilalți . 

Acestea sunt nevoi emoționale vitale.   

În felul acesta putem privi dezechilibrele din locurile de muncă, din relațiile interperspnale  dintr-o perspectivă unică, și anume :

în loc să ne gândim că – este ceva „greșit” la noi, putem fi concentrați pe soluție și să ne întrebăm „Ce nevoi emoționale nu sunt îndeplinite?”.

Pentru a determina dacă sunt îndeplinite nevoile tale emoționale, trebuie să înțelegi ce cuprinde cu adevărat fiecare dintre aceste nevoi.

Iată un scurt rezumat al fiecăreia:

Din punct de vedere emotional sunt 9 nevoi : securitate,  voință,  atenție,  conexiune emoțională,  conexiune la comunitate,  confidențialitate,  sentiment de statut,  sentiment de realizare și semnificație.

1. Securitate:

Avem nevoie de un loc sigur – un mediu care să ne permită să ne ducem viața fără a experimenta frică nejustificată și care să ne permită să ne dezvoltăm potențialul.

2. Voința / acordul:

Pentru a ne simți împliniți, trebuie să simțim ca și cum avem puterea de a exista în mod autonom și de a ne direcționa propria viață.

3. Atenție:

Primirea atenției de la oamenii de care ne pasă și acordarea acestora în schimb este foarte valoroasă. La fel, în egală măsură, este si acordarea atenției asupra sinelui tău , dacă nu chiar mai valoroasă.

4. Conexiune emoțională:

Pentru a ne împlini emoțional, trebuie să ne simțim conectați cu alți oameni. Trebuie să experimentăm prietenia, iubirea și intimitatea.

5. Conexiune la comunitatea mai largă:

Suntem creaturi sociale, iar creierul nostru este un organ social. Trebuie să ne simțim conectați cu ceva mai mare decât noi înșine.

6. Confidențialitate:

Bunăstarea mentală și emoțională necesită să avem timp și spațiu suficient pentru a reflecta și a învăța din experiențele noastre.

7. Un sentiment de sine:

Nu este suficient să ai un grup. Trebuie să avem un sentiment al valorii noastre în dinamica grupului din care facem parte.

8. Un sentiment de realizare:

Pentru a ne menține stima de sine, trebuie să avem un sentiment că realizăm lucruri de valoare.

9. Înțeles/ sens: În aceeași ordine de idei că avem nevoie să realizăm lucruri de valoare, cu toții trebuie să avem un sens  … că facem parte din ceva mai mare decât noi înșine, având un set coerent de credințe despre viață și sensul pentru care este totul.

Distribuie această pagină

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top